Bruschetta z i bez glutenu

Czyli przepis na ekspresową przystawkę zarówno w wersjo bezglutenowej jak i glutenowo – czosnkowej.
Jeśli zabieramy się do bruschetty wystarczająco wcześnie proponuję na początek przyrządzić aromatyczną oliwę która aby była aromatyczna musi chwilę odstać.

Aromatyczna oliva

  • 0,2 l oliwy
  • świeża bazylia
  • papryka chili
  • opcjonalnie szczypiorek

Do butelki odlewamy około 0,2 l oliwy. bardzo drobno siekamy świeże liski bazylii oraz zieloną cebulkę. Równie drobno siekamy kawałek papryczki chili. Wszystko mieszamy i odstawiamy. Najbardziej aromatyczny jest olej po 24 h.

Ilu kucharzy tyle wariaci na temat bruschetty moja jest następująca.

Bruschetta bezglutenowa

  • bagietki (bez)glutenowe czyli w zależności dla kogo tworzymy przekąskę wybieramy odpowiednie pieczywo
  • 3 pomidory
  • czarne oliwki
  • świeża bazylia
  • aromatyczna oliwa
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz czarny

 

Bagietkę kroimy na kanapki około 3 cm. Układamy na papierze do pieczenia smarujemy delikatnie naszą aromatyczną oliwą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu otrzymania odpowiednio przyrumienionych zapiekanek (początkowo termoobieg, później gril od góry). W czasie dy podpieka się bagietka sprzamy pomidory i obieramy ze skóry. Kroimy w drobną kostkę polewamy 2 łyżkami aromatycznej oliwy, dodajemy posiekane listki bazylii, oraz pokrojone oliwki. Całość doprawiamy solą pieprzem. Wyciągamy bagietki smarujemy oliwą spod pomidorków następnie nakładamy przygotowane wcześniej pomidory.

Mokre pomidorki doskonale nasączą naszą przypieczoną bagietkę czyli otrzymujemy chrupiącą bagietkę z miękkim i aromatycznym środkiem.

W wersji dla osób bez diety FODMAP do pomidorów dodajemy czosnek i pieczywo zastępujemy standardową bagietką.

 

1 Comment

  1. […] bruschetta bezglutenowa przepis tutaj […]

Komentarze są zamknięte.