Czyli sałatka nicejska inaczej lub po prostu sałata z jajkiem i rukolą…. Bardzo prosta szybka oraz wartościowa dzięki połączeniu wysokobiałkowego jajka z oliwkami czarnymi oraz witaminami skrywanymi w sałacie oraz pomidorach. Na śniadanie lunch w pracy jak i dodatek do ryby i mięsa.
Składniki na 1 porcję:
1 jajko
10 oliwek czarnych
garść rukoli
1 pomidor lub kilka pomidorków chery
sos vinegrette (przepis tutaj)
sól pieprz do smaku
Jajko gotujemy na „srednio twardo” czyli wkładamy je do wrzącej wody i gotujemy nie więcej niż 5 minut. Studzimy. W tym czasie myjemy rukolę (czasem zastępuję ją roszponką) i osuszamy ścierką. Układamy na talerzu, na sałatę kroimy obrane jajko oraz dodajemy pomidory i oliwki. Całość doprawiamy pieprzem oraz solą i polewamy domowym sosem vinegrette. Możemy posypać ulubionymi nasionami czy też szczypiorkiem.