Sos vinegrette w wersji bezpiecznej

Znany na całym świecie francuski sos do sałatek. U nas oczywiście w wersji bezpieczne przy IBS. Wykonany w zaciszu domowym sos możemy spokojnie przechowywać w chłodnym miejscu przez okres do 2 tygodni. Kolejnym atutem posiadania własnego sosu jest możliwość modyfikacji jego smaku wg własnych upodobań. Czas pracy to dosłownie kilka minut.

Składniki:

3/4 szklanki oliwy z oliwek

1/4 szklanki octu winnego lub sok z cytryny

1 łyżka musztardy Dijon

1 łyżeczka oregano lub bazyli

sól i pieprz do smaku.

Wszystkie składniki należy doprowadzić do połączenia się. Dla początkujących polecam umieszczenie wszystkich składników w słoiku szczelne zakręcenie go, oraz energiczne potrząsanie nim przez około 2 minut. Dzięki temu z całą pewnością uda nam się połączyć musztardę bez grudek. Bardziej zaawansowani dokonają tego za pomocą rózgi kuchennej. Pełnię smaku sosu uzyskujemy po około 30 minutach kiedy smaki się przenikną.

 

1 Comment

  1. […] sos vinegrette (przepis tutaj) […]

Komentarze są zamknięte.