Znany na całym świecie francuski sos do sałatek. U nas oczywiście w wersji bezpieczne przy IBS. Wykonany w zaciszu domowym sos możemy spokojnie przechowywać w chłodnym miejscu przez okres do 2 tygodni. Kolejnym atutem posiadania własnego sosu jest możliwość modyfikacji jego smaku wg własnych upodobań. Czas pracy to dosłownie kilka minut.
Składniki:
3/4 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki octu winnego lub sok z cytryny
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżeczka oregano lub bazyli
sól i pieprz do smaku.
Wszystkie składniki należy doprowadzić do połączenia się. Dla początkujących polecam umieszczenie wszystkich składników w słoiku szczelne zakręcenie go, oraz energiczne potrząsanie nim przez około 2 minut. Dzięki temu z całą pewnością uda nam się połączyć musztardę bez grudek. Bardziej zaawansowani dokonają tego za pomocą rózgi kuchennej. Pełnię smaku sosu uzyskujemy po około 30 minutach kiedy smaki się przenikną.
[…] sos vinegrette (przepis tutaj) […]