Można pomyśleć że takie określenie nie może istnieć lub jest co najmniej wierutnym kłamstwem. A jednak! Istnieją zdrowe frytki!! Pomimo niewielkiej domieszki oliwy nadal są zdrowe i nie tuczące. Szczerze polecam tym którzy lubią bataty, oraz tym wszystkim którzy nie mieli jeszcze sposobności ich pokochać. Sama uważam, że moje pierwsze spotkanie z batatem było delikatnie mówiąc nie szczęśliwe. Dlatego też na pomysł frytek o nie małym zachodzie nie ucieszyłam się specjalnie.
Obecnie co mogę powiedzieć? Mogę poprosić o dokładkę? 🙂 Tak moi mili połączenie słodkiego wręcz mdłego batata z wyrazistym rozmarynem to jedna z kombinacji która mnie zachwyca. Pewnie gdyby nie ograniczenia biorące się z diety FODMAP w roli przypraw wystąpił by również czosnek, lecz na chwilę obecną cieszę się z tego co mogę sobie i Wam zaproponować.
Oto i one frytki z batatów z rozmarynem:
Składniki:
1 kg batatów
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżka oliwy
łyżka parmezanu (nie koniecznie)
sól himalajska
Ziemniaki dokładnie obrać i umyć. Pokroić na względnie równej grubości frytki (dzięki temu równo się upieką).Umieścić w misce i polać oliwą. Mieszać do momentu aż będą dokładnie powleczone oliwą. To dzięki niej rozmaryn będzie się na nich trzymał. Dodaj rozmaryn i parmezan wymieszaj. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia, na nim ułóż pojedynczą warstwę frytek.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30 minut aż frytki będą miękkie.
Jeśli obawiasz się przyrumienienia frytek możesz je podać w smakowej panierce z mąki kukurydzianej (dodaj ją do frytek po powleczeniu olejem).
PS.
Eksperymentujcie z dodawanymi ziołami i poszukujcie swojej wariacji na temat frytek z batatów.
[…] Zdrowe frytki z batatów […]
Uwielbiam bataty, zawsze jadłam je z jakimś dobrym sosem, keczupem. A teraz? No właśnie jaki polecasz FODMAP sos, nie mam pomysłu!