Błyskawiczna zupa – czyli taka jak lubię w tygodniu najbardziej. Pracując mając na głowie dzieci i męża czasami warto poświęcić im więcej czasu dlatego wtedy serwuję zarówno sobie jak i im kukurydzianą zupę krem expresową. Jeszcze przed przejściem na FODMAP często gościła na naszym stole z grzankami i śietaną. Teraz okroiłam jej skład, reszta domowników jeśli ma ochotę nie odmawia sobie dodatków.
- 2 kolby kukurydzy (lub 1 puszka)
- 1 litr wody
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 1/4 papryczki chili
- pieprz cayne, papryka słodka, oraz chili
- grzanki bezglutenowe (nachosy kukurydziane)
dla osób bez problemów z IBS
- śmietana
- grzanki razowe
Kukurydzę nie zależnie od wybranej wrzucamy do garnka, i zalewamy wodą. Po około 10 minutach dokładamy resztę obranej włoszczyzny pokrojonej w plastry. Całość gotujemy do miękkości. Do gotującej się zupy dorzucamy pokrojoną papryczkę chili świeżą oraz doprawiamy solą i pieprzem cyne lub jeśli ktoś nie posiada pieprzem białym oraz papryką.
Gdy wszystkie składniki są miękkie zupę blendujemy na gładką kremową masę.
Doprawiamy do smaku.
Podajemy posypaną papryką i z listkiem bazylii.
Zupa początkowo wydaje się być delikatna jednak po kilku kęsach wyczuwalny staje się jej wyrazisty charakter.
Dla osób nie zmagających się z zespołem jelita drażliwego i tolerujących laktozę proponuję już na talerzu podać zupę z kleksem śmietany i mocniej doprawić ostrymi przyprawami.
[…] Krem z kukurydzy tutaj […]