Ciasteczka owsiane

NA dobry początek osłodzimy sobie zdrowo naszą dietę. Wbrew wszystkim obostrzeniom nawet z tak nie wielkiej grupy produktów i to bez dodatku substancji słodzących da się zrobić wiele smacznych i pysznych deserów.

Ten jest wprost błyskawiczny i pożywny. Barbórka  w owsianym klimacie diety FODMAP.

Zdrowe słodkości w wielu przypadkach się to wyklucza wielu z nas jest i zdrowo i smacznie a co najważniejsze FODMAP

Składniki:

2 banany dojrzale (to od nich zależy smak ciastek)
150g płatków owsianych góralskich (nie błyskawicznych)
orzechy włoskie  (w wersji dla reszty rodziny z dodatkiem suszonej żurawiny i rodzynek)

Banany muszą być na prawdę słodkie dlatego polecam skosztować ich przed rozpoczęciem pracy, aby później nie rozczarować się smakiem ciastek. Odpowiednie banany blendujemy, jeśli nie dysponujemy większa ilością płatków proponuje odlać odrobinę musu do naczynia aby mieć możliwość regulacji konsystencji masy. Na gładka masę dokładamy płatki owsiane w całości (chyba ze ktoś preferuje mączkę owsiana to najpierw powinien zmielić płatki) wszystko mieszamy. Do masy dokładamy orzechy dla wersji FODMAP lub bakalie w wersji dla wszystkich. Powstała masę wykładamy łyżką na blachę wyłożona papierem dopieczenia. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Czas ten jest ścisłe uwarunkowany wielkością ciasteczek.

Gotowe ciasta studzimy na blasze.
Wszystko gotowe w około 25 minut z pieczeniem.

WP_20151204_002

WP_20151204_003

WP_20151204_007