Faszerowana cukinia z kolendrą

Cukinia warzywo doskonale nadające się zarówno na grilla to pieczenia czy też przetwórstwa np. Ketchup z cukinii czy dżem. Lecz dziś w towarzystwie aromatycznych przypraw, oraz kurczaka. Wszystko zapieczone z mozzarellą.

 

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • ½ kulki mozzarelli
  • Kolendra nasiona
  • Kmin rzymski
  • Sól ,pieprz

 

Kurczaka (zamiast fileta możemy wykorzystać np. mięso z wywaru) przyrządzamy na parze lub pieczemy w podstawowych przyprawach, bardzo krótko. Odkładamy do ostygnięcia.
Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż. Za pomocą łyżeczki wydrążamy środek (gniazda nasienne wraz z miękkim miąższem). Pozbawione środka cukinie odkładamy, a uzyskany miąższ kroimy w drobną kostkę. Przestudzone mięso również kroimy w kostkę dodajemy do pokrojonej w kostkę cukinii. Dosypujemy odsączoną kukurydzę –  wszystko razem mieszamy, przyprawiamy solą pieprzem oraz bardzo delikatnie kminem rzymskim (ma on bardzo intensywny smak i zapach). Tak powstały farsz delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Cukinie układamy na blasze i lekko podpiekamy w piekarniku (180 stopni ok 10 min). Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy nasiona kolendry i chwilę prażymy – dzięki czemu będą one fantastycznie chrupały w naszej cukinii. Cukinię wyciągamy i do każdej połówki wrzucamy po kilka nasion uprażonej kolendry. Mozzarellę kroimy w kostkę i łączymy z farszem. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy podpieczone cukinie.

Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości cukinii.