Kurczak w cukinii

W okresie letnim gotowanie na FODMAP jest naprawdę bardzo proste i aromatyczne. W późniejszym okresie trzeba troszkę improwizować. Z racji posiadania ugotowanego udka z kurczaka po FODMAPowym rosole –  powstał kurczak w cukinii w formie potrawki na kolację.

 

1 cukinia

1 udko z kurczaka

2 pomidory

½ papryki czerwonej

Papryczka chili

Sól

Pieprz

Świeża bazylia

Oliwa z oliwek

Udko z kurczaka należy wcześniej ugotować! Ja na tym udku zrobiłam rosół FODMAP.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy odrobinę przyprawy lub papryczki chili oraz listek świeżej bazylii. Na tą aromatyczną oliwę wrzucamy pokrojoną wraz ze skórą cukinię i dokładnie mieszając trzymamy na ogniu około 3-4 minut. Po tym czasie podlewamy wszystko delikatnie wodą (chyba że cukinia puściła wodę). Dorzucamy (opcjonalnie) pokrojoną w drobną kostkę paprykę, oraz pokrojone pomidory. Całość dusimy przez około 10-20 minut – do zmięknięcia cukinii.

Serwujemy jako samodzielne danie lub dodatek do brązowego ryżu czy też na kolację z pieczywem bezglutenowym.

WP_20151207_009

WP_20151207_035

 

 



WP_20151207_045