W okresie letnim gotowanie na FODMAP jest naprawdę bardzo proste i aromatyczne. W późniejszym okresie trzeba troszkę improwizować. Z racji posiadania ugotowanego udka z kurczaka po FODMAPowym rosole – powstał kurczak w cukinii w formie potrawki na kolację.
1 cukinia
1 udko z kurczaka
2 pomidory
½ papryki czerwonej
Papryczka chili
Sól
Pieprz
Świeża bazylia
Oliwa z oliwek
Udko z kurczaka należy wcześniej ugotować! Ja na tym udku zrobiłam rosół FODMAP.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy odrobinę przyprawy lub papryczki chili oraz listek świeżej bazylii. Na tą aromatyczną oliwę wrzucamy pokrojoną wraz ze skórą cukinię i dokładnie mieszając trzymamy na ogniu około 3-4 minut. Po tym czasie podlewamy wszystko delikatnie wodą (chyba że cukinia puściła wodę). Dorzucamy (opcjonalnie) pokrojoną w drobną kostkę paprykę, oraz pokrojone pomidory. Całość dusimy przez około 10-20 minut – do zmięknięcia cukinii.
Serwujemy jako samodzielne danie lub dodatek do brązowego ryżu czy też na kolację z pieczywem bezglutenowym.