Tak zdecydowanie jedna z moich ulubionych wersji łososia. Słodko kwaśny smak niesamowicie soczystej ryby. U mnie w towarzystwie ryżu.
O samej rybie słów kilka. Pomimo że wszyscy zachwalają ją na potęgę pamiętajmy, że łosoś staje się rybą hodowlaną przez co jego jakość często jest gorsza z racji oszczędności hodowców na pokarmie dla tych ryb.
Jednak łosoś jako ryba jest jedną z tłustszych lecz niesamowicie zdrowych produktów dietetycznych a przede wszystkim dobry jakościowo łosoś to wulkan witamin i makro i mikroelementów dla naszego organizmu. Niestety osoby zmagające się z IBS bardzo często same sobie fundują niedobory wartości odżywczych przez zbyt restrykcyjną dietę i jej złe zbilansowanie.
Co kryje nasz dzisiejszy obiad?
- Cynk
- Selen
- Potas
- Jod
- Kwasy Omega-3 i kwasy Omega-6
- Witaminy A, D, E oraz kompleks witamin B
Przepis jest wzorowany na przepisie Jacklyn z Cooking Classy lecz odpowiednio zmodyfikowany na potrzeby IBS i diety FODMAP
2 łyżeczki oliwy z oliwek
4 kawałki łososia , w temperaturze pokojowej
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 1/2 łyżeczki mielonego świeżego rozmarynu
5 łyżki bulionu z kurczaka dodawane stopniowo
1 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej
2/3 szklanki świeżego soku pomarańczowego
1 łyżka soku z cytryny
1 1/2 łyżki syropu klonowego
2 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub ryżowej lub kukurydzianej
Na patelnię do pozostałego oleju dodaj rozmaryn i smaż 20 sekund (olej stanie się aromatyczny), a następnie dodaj 1/4 szklanki bulionu z kurczaka gotować aż większość ulegnie redukcji. Wymieszać skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy, sok z cytryny i syrop klonowy. W małej misce wymieszać pozostały bulion z 1 łyżka z mąki kukurydzianej. Wlać do garnka, sos doprawić solą i pieprzem do smaku, a następnie doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1 minutę, cały czas mieszając. Mąką ustalamy konsystencję naszego sosu syropem klonowym jego słodycz a pomarańczą kwasowość.
Dodajemy uprzednio uduszonego łososia. Całość dusimy pod przykryciem około 5 minut dodajemy gałązki rozmarynu.