Dziś zapraszam na śniadanie. Wszelkie prawidła żywieniowe mówią nam o ważnej roli jaką odgrywa śniadanie w naszym życiu. Bardzo często spotykamy ludzi którzy za śniadanie zabierają się koło 10. Co jest bardzo złym rozwiązaniem dla naszego organizmu. A w przypadku problemów z nadwrażliwością jelit wręcz proszeniem się o kolejny dzień dyskomfortu.
Dlatego jedzmy śniadania! Wstań te 20 – 30 minut wcześniej i zjedz śniadanie.
- To najzdrowszy nawyk w twoim życiu
- Dzięki śniadaniu mamy energię na cały dzień.
- Budząc siebie obudźmy nasz układ pokarmowy.
- Bez śniadania „zjadamy” nasze mięśnie od środka.
- Śniadanie pozwoli utrzymać prawidłową wagę.
Dziś na szybko owsianka przy FODMAP.
Jak większość osób żyję w biegu dom dzieci praca i tak co dzień. Dlatego lubię ułatwiać sobie życie. Zawsze mam gotowy bazowy mix owsiankowy. W pojemniku zmieszane bezglutenowe płatki owsiane, z posiekanymi orzechami włoskimi, pestkami słonecznika, oraz orzechami laskowymi.
Całość zamknięta w pojemniku
Dziś polecam owsiankę z bananami i borówkami amerykańskimi.
Ze względu na lepszą i bardziej delikatną przyswajalność produktów dla osób zmagających się z nadwrażliwością jelita nasz mix niezależnie od sposobu podania należy rozmiękczyć.
Dlatego do miseczki wsypujemy 4 łyżki mixu owsiankowego bezglutenowego zalewamy wrzącą wodą do poziomu płatków lub troszkę więcej i odstawiamy na co najmniej 30 minut ( można na całą noc).
Następnie zalewamy je wg uznania i ulubionej konsystencji wybranym mlekiem ( u mnie mleko ryżowe). Do całości dokładamy pokrojone w plastry banany i borówki amerykańskie.
To pełnowartościowe śniadanie da nam energii na długie godziny dostarczając tym samym glukozy czyli energii do działania dla naszych mięśni, oraz witamin A oraz B12 i kwasu foliowego dla naszego mózgu a regularne spożywanie płatków bardzo pozytywnie wpłynie na stan naszych włosów i cery.