Owsianka przy IBS

Dziś zapraszam na śniadanie. Wszelkie prawidła żywieniowe mówią nam o ważnej roli jaką odgrywa śniadanie w naszym życiu. Bardzo często spotykamy ludzi którzy za śniadanie zabierają się koło 10. Co jest bardzo złym rozwiązaniem dla naszego organizmu. A w przypadku problemów z nadwrażliwością jelit wręcz proszeniem się o kolejny dzień dyskomfortu.

Dlatego jedzmy śniadania! Wstań te 20 – 30 minut wcześniej i zjedz śniadanie.

  1. To najzdrowszy nawyk w twoim życiu
  2. Dzięki śniadaniu mamy energię na cały dzień.
  3. Budząc siebie obudźmy nasz układ pokarmowy.
  4. Bez śniadania „zjadamy” nasze mięśnie od środka.
  5. Śniadanie pozwoli utrzymać prawidłową wagę.

 

Dziś na szybko owsianka przy FODMAP.

Jak większość osób żyję w biegu dom dzieci praca i tak co dzień. Dlatego lubię ułatwiać sobie życie. Zawsze mam gotowy bazowy mix owsiankowy. W pojemniku zmieszane bezglutenowe płatki owsiane, z posiekanymi orzechami włoskimi, pestkami słonecznika, oraz orzechami laskowymi.

Całość zamknięta w pojemniku

musli

 

 

Dziś polecam owsiankę z bananami i borówkami amerykańskimi.

 

Ze względu na lepszą i bardziej delikatną przyswajalność produktów dla osób zmagających się z nadwrażliwością jelita nasz mix niezależnie od sposobu podania należy rozmiękczyć.

Dlatego do miseczki wsypujemy 4 łyżki mixu owsiankowego bezglutenowego zalewamy wrzącą wodą do poziomu płatków lub troszkę więcej i odstawiamy na co najmniej 30 minut ( można na całą noc).

Następnie zalewamy je wg uznania i ulubionej konsystencji wybranym mlekiem ( u mnie mleko ryżowe). Do całości dokładamy pokrojone w plastry banany i borówki amerykańskie.

 

To pełnowartościowe śniadanie da nam energii na długie godziny dostarczając tym samym glukozy czyli energii do działania dla naszych mięśni, oraz witamin A oraz B12 i kwasu foliowego dla naszego mózgu a regularne spożywanie płatków bardzo pozytywnie wpłynie na stan naszych włosów i cery.