Placki z cukinii

Nawet będąc na diecie low FODMAP czasami może się nam nie chcieć gotować nic zaawansowanego. Dlatego podaję przepis na obiad ekspresowy.

 

1 mała cukinia

1 jajko

1 łyżka mąki ziemniaczanej

masło klarowane lub oliwa z oliwek

Sól

Pieprz

zioła prowansalskie

 

Cukinie dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Nasolić i odczekać 5 minut aby cukinia puściła soki. Odlać wytrąconą wodę. Wbić jajko – dokładnie wymieszać. Posolić, doprawić ziołami prowansalskimi na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Tak aby uzyskać konsystencję placków ziemniaczanych. Doprawić do smaku. Smażyć na łyżeczce masła klarowanego lub oliwie z oliwek.

W zależności od proporcji otrzymamy placki z cukinii lub kotleciki jajeczne. Można również nimi zastąpić ziemniaki w kompozycji z mięsem.

WP_20151209_002WP_20151209_003