Oto lista najbezpieczniejszych produktów na diecie. Wszystkie są w grupie bezpiecznej czyli po prostu zawierają lowFODMAP. Jest ich na tyle wiele, że bez problemu można skomponować smaczne zdrowe zarówno przekąski jak dania główne czy nawet wykwintne potrawy.
Pieczywo i przetwory mączne
- Pieczywo bezglutenowe
- Chleb orkiszowy na zakwasie
- Makaron bezglutenowy
- Ryż
- Komosa ryżowa
- Płatki owsiane
Mąki:
- Kukurydziana
- Ziemniaczana
- Owsiana
- Orkiszowa
Owoce
- Banany
- Cytryny
- Pomarańcze
- Winogrona
- Ananas
- Rabarbar
- Mandarynka
- Marakuja
- Truskawki
- Jagody
- Żurawina
- Melon miodowy
- Kiwi
Mleko i jego pochodne
- Ser brie
- Ser camembert
- Ser cheddar
- Ser feta
- Ser mozzarella
- Parmezan
- Ser szwajcarski
- Margaryna
- Masło orzechowe
- Masło najlepiej klarowane
- Mleko migdałowe
- Mleko ryżowe
- Jogurt bez laktozy
Ziarna i oleje
- Olej z awokado,
- Olej rzepakowy,
- Olej kokosowy,
- Olej z oliwek,
- Olej z orzeszków ziemnych,
- Olej z otrębów ryżowych,
- Olej sezamowy,
- Olej słonecznikowy,
- Olej roślinny
Orzechy w ilości małej garści:
- włoskie
- ziemne
- pekan
- piniowe
- makadamia
- ziarna sezamu
- pestki dyni
- nasiona słonecznika
- migdały
Przyprawy i dodatki
- Bazylia,
- Kolendra
- Curry,
- Kozieradka,
- Mięta,
- Oregano,
- Pietruszka,
- Rozmaryn,
- Estragon,
- Tymianek
- Pieprz,
- Kardamon,
- Chili w proszku,
- Cynamon,
- Goździki,
- Kminek,
- Curry ,
- Nasiona kopru,
- Nasiona gorczycy,
- Gałka muszkatołowa,
- Papryka,
- Szafran,
- Anyż,
- Kurkuma
- Majonez, Oliwa z oliwek,
- Musztarda (po sprawdzeniu składu),
- Keczup,
- Przecier pomidorowy