Soczysty schab w liściach laurowych

Czasem odnalezienie wędliny nie zawierającej substancji wpływających niekorzystanie na przypadłości IBS jest niezmiernie trudnym wyzwaniem. Dlatego polecam zrobić taką wędlinę samemu. Nie musisz mieć nic nadzwyczajnego. Wystarczy umiejętność gotowania na parze.

Schab wg poniższego przepisu jest aromatyczny i nadaje się zarówno jako wędlina do kanapek, jak również jako dodatek do dań głównych.

 

  • 1 kg schabu
  • 5 liści laurowych
  • 2 ziela angielskie
  • 2 owoce jałowca
  • Papryka, sól, pieprz, woda
  • Dodatkowo:
  • Folia spożywcza
  • 4 Gumki recepturki

 

Mięso myjemy, nacieramy je solą, pieprzem, papryką oraz pokruszonymi 3 liśćmi laurowymi. Całość szczelnie zawijamy kilkukrotnie folią spożywczą, następnie nakładamy gumki recepturki (jedna wzdłuż mięsa, 3 na szerokość). Tak przygotowane mięso umieszczamy w lodówce na 6-12h aby nasiąkło przyprawami.

Po upływie 6-12 h mięso jest gotowe do wstawienia na parę. Czas trzymania mięsa nad parą to 1,2 h na każdy kilogram. Do wody pod mięsem wrzucamy pozostałe przyprawy (jałowiec, liście laurowe, ziele angielskie).

Po tym czasie wyłączamy wodę. I pozostawiamy schab do przestudzenia. Powstały w folii rosół jest doskonałą aromatyczną bazą do sosu.

Po przestudzeniu schab gotowy jest do jedzenia zarówno na kanapkach jak i na ciepło do dań głównych. W ten sam sposób możemy wykonać każde inne mięsko w stylu FODMAP.

 

WP_20151213_030WP_20151213_032