Ciepła kolacja to danie które często pojawia się na moim stole. Dziś w wersji zapiekanki z cukinią.
Składniki:
- 15 dkg szynki *
- 1 cukinia
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 czerwona papryka
- 2 pomidory
- zielone oliwki
- 1 mozarella
- oregano
- olej kokosowy
- mięso z kurczaka opcjonalnie
NA patelni rozgrzać 2 łyżki oleju kokosowego. Na rozgrzanym oleju ułożyć plasterki szynki i chwilę trzymać na ogniu. W tym czasie umyć cukinię i pokroić w talarki lub pół talarki w zależności od wielkości cukinii. Cukinie wyłożyć na piekące się plastry szynki i oprószyć oregano oraz solą. Całość dusimy pod przykryciem na średnim ogniu około 5 minut. Po tym czasie odkrywamy dodajemy oliwki, paprykę pokrojoną w słupki oraz jeśli planowaliśmy pokrojoną i wcześniej ugotowaną pierś z kurczaka, oraz pokrojone w plastry pomidory. Całość doprawiamy pieprzem i przykrywamy na kolejne 5 minut. Gdy papryka i cukinia będą miękkie możemy położyć pokrojoną w plastry mozarellę i całość przykryć do roztopienia się sera. W tym czasie do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je z odrobiną zimnej wody. Gdy osiągną jednolitą konsystencję dokładamy 2 łyżki mąki ryżowej i mieszamy. Lekko doprawiamy oregano oraz solą. Całą masę wylewamy na naszą zapiekankę i przykrywamy. Dusimy do momentu całkowitego ścięcia się wierzchniej warstwy masy jajecznej. Około 7-12 minut. Uwaga jeśli w czasie przyrządzania będzie wyczuwalny zapach przypiekanej szynki należy zmniejszyć moc palnika aby nie spalić całej zapiekanki.
Całość podajemy na ciepło jako samodzielne sycące danie z pastą z papryki.
*szynka musi być fodmap oraz powinna być pocięta na grubsze plastry nie polecam delikatnych szynek drobiowych.
Smacznego
Uwielbiam cukinię 🙂 Każde danie, które ją zawiera jest pyszne! A ta zapiekanka wygląda bardzo apetycznie 🙂