Sałatka cejska

Czyli sałatka nicejska inaczej lub po prostu sałata z jajkiem i rukolą…. Bardzo prosta szybka oraz wartościowa dzięki połączeniu wysokobiałkowego jajka z oliwkami czarnymi oraz witaminami skrywanymi w sałacie oraz pomidorach. Na śniadanie lunch w pracy jak i dodatek do ryby i mięsa.

 

Składniki na 1 porcję:

1 jajko

10 oliwek czarnych

garść rukoli

1 pomidor lub kilka pomidorków chery

sos vinegrette (przepis tutaj)

sól pieprz do smaku

 

Jajko gotujemy na „srednio twardo” czyli wkładamy je do wrzącej wody i gotujemy nie więcej niż 5 minut. Studzimy. W tym czasie myjemy rukolę (czasem zastępuję ją roszponką) i osuszamy ścierką. Układamy na talerzu, na sałatę kroimy obrane jajko oraz dodajemy pomidory i oliwki. Całość doprawiamy pieprzem oraz solą i polewamy domowym sosem vinegrette.  Możemy posypać ulubionymi nasionami czy też szczypiorkiem.

 

rucola