Sałatka ryżowa

Dla tych wszystkich którzy są miłośnikami dań z ryżu szybka i smaczna sałatka ryżowa, którą można z całą pewnością zabrać ze sobą w lunch boxie do pracy.

 

Składniki:

200 g ryżu białego

1 ogórek zielony

1-2 papryki czerwone

1 kukurydza konserwowa

15 dkg drobiowej szynki bez szkodliwych przy FODMAP dodatków (szynkę można zastąpić piersią z kurczaka lub indyka)

1/2 pęczka natki pietruszki

1 łyżka majonezu

1 łyżeczka musztardy

sól i pieprz do smaku

 

Ryż płuczemy w zimnej wodzie i zostawiamy go do napęcznienia ok 15 minut. Zalewamy świeżą wodą i gotujemy aldente. Przelewamy na sitku zimną wodą i studzimy. W tym czasie obieramy ogórka i kroimy w kostkę podobnie z szynką oraz papryką. Opcjonalnie jeśli posiadamy ogórka czy też paprykę konserwową (z bezpiecznej zalewy!) dodajemy również pokrojone w kosteczkę  – dodadzą one wyrazistości naszej sałatce. Natkę pietruszki myjemy osuszamy i drobno siekamy. Gdy ryż się ostudził łączymy ze sobą wszystkie składniki. Dodajemy łyżkę majonezu oraz musztardy i doprawiamy do smaku.

Dla osób dbających o linię polecam wersję bez majonezu która jest równie smaczna.

Danie szybkie i sycące mogące zastąpić nam główny posiłek np. w pracy.

salatka

 

risotto