Dla tych wszystkich którzy są miłośnikami dań z ryżu szybka i smaczna sałatka ryżowa, którą można z całą pewnością zabrać ze sobą w lunch boxie do pracy.
Składniki:
200 g ryżu białego
1 ogórek zielony
1-2 papryki czerwone
1 kukurydza konserwowa
15 dkg drobiowej szynki bez szkodliwych przy FODMAP dodatków (szynkę można zastąpić piersią z kurczaka lub indyka)
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz do smaku
Ryż płuczemy w zimnej wodzie i zostawiamy go do napęcznienia ok 15 minut. Zalewamy świeżą wodą i gotujemy aldente. Przelewamy na sitku zimną wodą i studzimy. W tym czasie obieramy ogórka i kroimy w kostkę podobnie z szynką oraz papryką. Opcjonalnie jeśli posiadamy ogórka czy też paprykę konserwową (z bezpiecznej zalewy!) dodajemy również pokrojone w kosteczkę – dodadzą one wyrazistości naszej sałatce. Natkę pietruszki myjemy osuszamy i drobno siekamy. Gdy ryż się ostudził łączymy ze sobą wszystkie składniki. Dodajemy łyżkę majonezu oraz musztardy i doprawiamy do smaku.
Dla osób dbających o linię polecam wersję bez majonezu która jest równie smaczna.
Danie szybkie i sycące mogące zastąpić nam główny posiłek np. w pracy.