Bagietki bezglutenowe

Wiedząc, że większość osób która przechodzi na FODMAP nie wyobraża sobie życia bez pieczywa (uwierzcie że to jest możliwe) postanowiłam podrzucić wam pomysł na pyszne bezglutenowe bagietki. Chrupiące na zewnątrz miękkie w środku. Czasochłonne – w pośpiechu nie wyjdą.

Pamiętajcie drożdże nie pracują tak chętnie bez glutenu dlatego do pieczywa bezglutenowego trzeba cierpliwości.

Składniki na 2 średnie bagietki

320 g miksu mąk bezglutenowych

50 g mąki z amarantusa

200 ml ciepłego mleka bez laktozy lub ryżowego

100 ml ciepłej wody

7 g drożdży instant lub 14 g zwykłych (trzeba zrobić rozczyn)

1 pełna łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1 jajko do posmarowania bagietek (opcjonalnie)

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przy wykorzystywaniu drożdży zwykłych rozpoczynamy od wykonania rozczynu ( drożdże, ciepłe mleczko, odrobina cukru, i mąki czekamy aż ruszy i zacznie pracować) wtedy przechodzimy dalej.

Wszystkie składniki wymieszać w misce ciasto będzie dość lejące. Odstawiamy na około 5h w ciepłe miejsce lub całą noc w lodówce do wyrośnięcia. Następnie ciasto delikatnie zagniatamy i  i formujemy bagietki kładąc je na blachę do pieczenia. Uformowane bagietki odstawiamy na około 1,5h do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Wyrośnięte bagietki smarujemy roztrzepanym jajkiem, i głęboko nacinamy. pieczemy około 25 minut studzimy na kratce.

DSCF0058