Przykładowe menu FODMAP

IBS

 

 

 

 

Należy pamiętać że proponowane menu jest tylko przykładem jak można prawidłowo skomponować dzienny jadłospis, tak aby dieta FODMAP nie była tak straszna i przerażająca. Wielkości porcji powinny być dostosowane do PPM (podstawowej przemiany materii) każdej z osób oraz ich aktywności fizycznej.

 

Śniadanie:

  • Pasta jajeczna
  • 2 kanapki pieczywa bezglutenowego lub wafli ryżowych
  • słaba herbata z cytryną

Przekąska I:

  • Koktajl z:
  • 2  banany
  • 1 kiwi
  • łyżeczka kakao
    wszystko zmiksować blenderem

Obiad:

  • Piure z batata – 1/2 batata obieramy kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy zmięknie odcedzamy dodajemy łyżeczkę masła klarowanego oraz posiekany szczypiorek. Ubijamy na piure.
  • Pierś z kurczaka – przyrządzona na parze w towarzystwie gałązki rozmarynu
  • pomidor pokrojony w plastry

Przekąska II:

  • 2 Pomarańcze
  • Łyżka słonecznika

Kolacja:

Sałatka grecka z :

  • sałaty,
  • pomidora,
  • ogórka,
  • kilku oliwek,
  • ser feta
  •  sól, pieprz , oliwa z oliwek, ulubione zioła,

Wszystkie warzywa myjemy, sałatę (u mnie rukola jest najlepiej tolerowana) targamy na małe kawałki, wkrawamy obranego pomidora, oraz ogórka. Oliwki kroimy w plastry, ser feta kroimy w kostkę wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Pamiętajmy, że pomidor i ogórek pod wpływem soli puści sok. Dodajemy łyżeczkę oliwy. Mieszamy i odstawiamy do przeniknięcia smaków.

 

Pamiętajmy, że przez cały dzień pijemy wodę nie gazowaną oraz lekkie herbaty czy zioła.