Należy pamiętać że proponowane menu jest tylko przykładem jak można prawidłowo skomponować dzienny jadłospis, tak aby dieta FODMAP nie była tak straszna i przerażająca. Wielkości porcji powinny być dostosowane do PPM (podstawowej przemiany materii) każdej z osób oraz ich aktywności fizycznej.
Śniadanie:
- Pasta jajeczna
- 2 kanapki pieczywa bezglutenowego lub wafli ryżowych
- słaba herbata z cytryną
Przekąska I:
- Koktajl z:
- 2 banany
- 1 kiwi
- łyżeczka kakao
wszystko zmiksować blenderem
Obiad:
- Piure z batata – 1/2 batata obieramy kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy zmięknie odcedzamy dodajemy łyżeczkę masła klarowanego oraz posiekany szczypiorek. Ubijamy na piure.
- Pierś z kurczaka – przyrządzona na parze w towarzystwie gałązki rozmarynu
- pomidor pokrojony w plastry
Przekąska II:
- 2 Pomarańcze
- Łyżka słonecznika
Kolacja:
Sałatka grecka z :
- sałaty,
- pomidora,
- ogórka,
- kilku oliwek,
- ser feta
- sól, pieprz , oliwa z oliwek, ulubione zioła,
Wszystkie warzywa myjemy, sałatę (u mnie rukola jest najlepiej tolerowana) targamy na małe kawałki, wkrawamy obranego pomidora, oraz ogórka. Oliwki kroimy w plastry, ser feta kroimy w kostkę wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Pamiętajmy, że pomidor i ogórek pod wpływem soli puści sok. Dodajemy łyżeczkę oliwy. Mieszamy i odstawiamy do przeniknięcia smaków.
Pamiętajmy, że przez cały dzień pijemy wodę nie gazowaną oraz lekkie herbaty czy zioła.