W bardzo wielu przepisach zarówno tych na diecie low FODMAPs jak i na co dzień takich zwyczajnych do deserów dodawany jest ekstrakt z wanilii. Dlatego też postanowiłam taki posiadać zawsze pod ręką i wykonać go w warunkach domowych, po pierwsze z pewnością taniej po 2 lepiej bo mój i jest satysfakcja a po trzecie z pewnością nie zabraknie go w najmniej oczekiwanym momencie.
Receptura
3 – 4 laski wanilii -mięsiste wystarczą 3
1 szklanka alkoholu (wódka, rum, brandy)
zamykana butelka
Laski wanilii przeciąć wzdłuż i umieścić w butelce. Zalać całość alkoholem tak aby całe laseczki wanilii były zakryte w przypadku szerszej butelki przekroić na pół stronki. Szczelnie zamknąć i schować w chłodne i ciemne miejsce.
Kolor ekstraktu zmieni się już po około 10 dniach. A jego pełny aromat osiągnięty zostanie po 2 miesiąch a intensywność zależna będzie od mięsistości laseczek. Można również do ekstraktu dorzucać wydrążone laseczki wanilii gdyż zawsze zostają tam jakieś nasionka.
Gdy stan płynu będzie około 1/2 dolewamy kolejną partię alkoholu aby zakryła laseczki wanilii.