Śródziemnomorski omlet

Pełnowartościowe i jedno z moich ulubionych dań nie tylko w czasie stosowania diety low FODMAP. W moim domu wariacji na temat śniadaniowych omletów tak wielu jak wielu uczestników śniadania.

Dziś w wersji śródziemnomorskiej z pomidorem i bazylią.

 

Składniki dla 1 osoby

wartość energetyczna około 240 kcal

2 jajka rozmiar L

1 duży pomidor

2 listki świeżej bazylii

Sół

Łyżeczka oliwy

 

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy listek bazylii, następnie pokrojonego w kostkę i obranego ze skóry pomidora. Do miseczki wbijamy jaja doprawiamy solą i roztrzepujemy aby uzyskać w miarę jednolitą konsystencję. Gdy odparuje nam nadmiar wody z pomidora wlewamy uprzednio roztrzepane w miseczce jajka. Wszystko smażymy aż jaja się zetną (nie mieszamy).

Omlet składamy na pół i wykładamy na talerz.

 

DSCF9924

DSCF9908

DSCF9894