Pełnowartościowe i jedno z moich ulubionych dań nie tylko w czasie stosowania diety low FODMAP. W moim domu wariacji na temat śniadaniowych omletów tak wielu jak wielu uczestników śniadania.
Dziś w wersji śródziemnomorskiej z pomidorem i bazylią.
Składniki dla 1 osoby
wartość energetyczna około 240 kcal
2 jajka rozmiar L
1 duży pomidor
2 listki świeżej bazylii
Sół
Łyżeczka oliwy
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy listek bazylii, następnie pokrojonego w kostkę i obranego ze skóry pomidora. Do miseczki wbijamy jaja doprawiamy solą i roztrzepujemy aby uzyskać w miarę jednolitą konsystencję. Gdy odparuje nam nadmiar wody z pomidora wlewamy uprzednio roztrzepane w miseczce jajka. Wszystko smażymy aż jaja się zetną (nie mieszamy).
Omlet składamy na pół i wykładamy na talerz.