Filet na parze po hawajsku

Połączenie słodkiego smaku ananasa z delikatną piersią z kurczaka doprawioną rozmarynem. W towarzystwie purée z batatów ze szczypiorkiem, oraz zielonej fasolki szparagowej. Czyli rozkosz dla podniebienia np. na niedzielny obiad.

Porcja dla 1 osoby

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1/2 średniego batata
  • 150 g zielonej fasoli szparagowej
  • 2 plastry ananasa (świeżego)
  • szczypiorek
  • 1 łyżeczka masła
  • rozmaryn (świeży)
  • papryka słodka
  • sól, pieprz

Wszystkie elementy dania przygotowuję na parze jednak jeśli ktoś nie ma takiej możliwości: bataty i fasolka mogą być z wody, a pierś duszona w foli.

Pierś z kurczaka myjemy i doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz posypujemy poszatkowanymi listkami rozmarynu. Odkładamy na co najmniej 20 minut.

Batata obieramy myjemy i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowanego wrzucamy nad osoloną wodę (lub do wody w zależności od metody). Dodatkowo oprószamy go delikatnie solą. Pamiętajmy, że batat jest słodki. Następnie umytą fasolkę (może być mrożona) umieszczamy nad parą w towarzystwie batata. Po około   15 minutach dołączamy do warzyw nasze zapeklowane mięso na którym umieszczamy pokrojonego w kostkę ananasa. Wszystko gotujemy jeszcze około 15 minut pamiętając aby nie przesuszyć fileta.

Do ugotowanego batata dodajemy masło oraz odrobinę szczypiorku- ubijamy na purée. Pierś podajemy w towarzystwie purée  z batata posypanego szczypiorkiem oraz zielonej fasolki szparagowej.

WP_20151213_009 WP_20151213_006