Połączenie słodkiego smaku ananasa z delikatną piersią z kurczaka doprawioną rozmarynem. W towarzystwie purée z batatów ze szczypiorkiem, oraz zielonej fasolki szparagowej. Czyli rozkosz dla podniebienia np. na niedzielny obiad.
Porcja dla 1 osoby
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1/2 średniego batata
- 150 g zielonej fasoli szparagowej
- 2 plastry ananasa (świeżego)
- szczypiorek
- 1 łyżeczka masła
- rozmaryn (świeży)
- papryka słodka
- sól, pieprz
Wszystkie elementy dania przygotowuję na parze jednak jeśli ktoś nie ma takiej możliwości: bataty i fasolka mogą być z wody, a pierś duszona w foli.
Pierś z kurczaka myjemy i doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz posypujemy poszatkowanymi listkami rozmarynu. Odkładamy na co najmniej 20 minut.
Batata obieramy myjemy i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowanego wrzucamy nad osoloną wodę (lub do wody w zależności od metody). Dodatkowo oprószamy go delikatnie solą. Pamiętajmy, że batat jest słodki. Następnie umytą fasolkę (może być mrożona) umieszczamy nad parą w towarzystwie batata. Po około 15 minutach dołączamy do warzyw nasze zapeklowane mięso na którym umieszczamy pokrojonego w kostkę ananasa. Wszystko gotujemy jeszcze około 15 minut pamiętając aby nie przesuszyć fileta.
Do ugotowanego batata dodajemy masło oraz odrobinę szczypiorku- ubijamy na purée. Pierś podajemy w towarzystwie purée z batata posypanego szczypiorkiem oraz zielonej fasolki szparagowej.